Procesor (u stvari kratak oblik za reč mikroprocesor, koji se često zove i CPU ili centralna procesorska jedinica) predstavlja središnji sastavni deo PC računara. Ova vitalna komponenta je na neki način odgovorna za sve što radi PC računar, pa je slobodno možemo nazvati srcem, ili mozgom računara, kako god vam je draže.

Procesor pored ostalog određuje, u najmanju ruku delimično, koji operativni sistemi će se upotrebiti, koji softverski paket može da radi na PC računaru, koliko mu je električne energije potrebno i koliko će sistem biti stabilan. Procesor takođe uglavnom određuje i koliko će ceo sistem da košta: što je procesor noviji i moćniji, mašina ce biti skuplja.

Jasno je da brzina, odnosno radni takt procesora, povećava njegovu sposobnost obrade podataka. Sve što je veći takt, više instrukcija u jedinici vremena se može izvršiti, ali veći radni takt podrazumeva i veća opterećenja, a samim tim i potrošnju energije pa i zagrevanje.

Procesori se takođe razlikuju i po tome koliki prostor mogu da adresiraju. Recimo 32-bitni procesor moze da adresira 132 bita, što je za današnje pojmove malo. Ovaj problem se prvo pojavio kod serverskih računara jer oni zahtevaju puno memorije, a kasnije i kod desktop računara. Današnji procesori mogu da adresiraju 264 bita što je puno tako da neko vreme neće biti potrebno implementirati rešenja ciji je adresni prostor veći.

Dva najveća proizvođaca procesora su Intel i AMD, pa, izvolite!

No, pre odluke, evo male pomoći, ukoliko niste baš sigurni šta znače svi oni silni simboli pored naziva nekog procesora u ponudi:

Primer 1: LGA775, Intel Q8200 Core 2 Quad 2.33GHz/1333/4MB BOX 64bit

Primer 2: SocketAM2+ AMD Phenom X4 Quad-Core 9650 2.30GHz/4MB BOX 64Bit

LGA775označava slot/socket
SocketAM2
Inteloznačava proizvođaca
AMD
Q8200oznaka modela
Phenom X4 9650
Core 2 Quadserija ima dva jezgra koja međusobno dele zadatke i operacije, što znači da sam procesor brže radi i obavlja više operacija u istom vremenskom intervalu
Quad-Core
2.33 GHz brzina (radni takt)
1333 brzina kojom procesor komunicira sa severnim mostom na matičnoj ploči. U našem slučaju, ona iznosi 1333 MHz.
2MB količina „keš“ memorije. To je, zapravo, privremena memorija u koju procesor smešta podatke koji čekaju na obradu.
BOX znači da procesor dolazi fabrici upakovan u kutiji sa odgovarajućim hladnjakom. Ukoliko u oznaci stoji TRAY, znači da Vi dobijate samo procesor, bez hladnjaka.
64bit kao što je već objašnjeno, ovaj podatak nam govori da je procesor 64-bitni