Napajanje daje napone koji su potrebni za rad svih komponenata računarskog sistema. Koji su to naponi i koja je njihova uloga? Postoje tri vrste napona: +3.3V, +5V i +12V. Osim ovih napona koje daje napajanje, na samoj matičnoj ploči se vrši regulacija u neke specifične vrednosti koje zahtevaju memorije ili procesor i to se postiže uz pomoć posebnih kola koja se nazivaju naponski regulatori.

Napon od +3.3V je potreban za napajanje čipseta, RAM-a, PCI kartica, AGP grafickih katica, PCI-ex grafičkih kartica, kao i većine drugih čipova na matičnoj ploči.

Napon od +5V je potreban za napajanje elektronike hard diskova i optičkih uređaja, memorija, PCI kartica, AGP grafičkih kartica, PCI-ex grafičkih kartica, kao i naponskih regulatora na samoj ploči.

Napon od +12V je namenjen za napajanje najvećih potrošaca kao što je procesor.

Pravilan izbor napajanja je jako bitan i trebalo bi da napajanje uvek bude „jače") bar 20% od maximalne potrošnje svih komponenti. Postavlja se pitanje koliko pojedine komponente računarskog sistema troše? Ovde su date neke orijentacione vrednosti kojima se možemo uvek voditi, ali u „gruboj“ proceni, mada i to nekada znači puno.

Procesorprosečna potrošnja modernih procesora je od 65W do 125W (Quad core), napaja se sa +12V
Matična pločaprosečna potrošnja je oko 25W, mada neke ploče mogu da troše i dosta više
Grafička karticaprosečna potrošnja je u zavisnosti od toga da li je AGP ili PCI-ex, recimo AGP troše oko 30-40W,dok PCI-ex oko 100W, neki modeli znaju da troše i čitavih 250W!
RAM memorijaprosečna potrošnja je oko 10W po modulu
Hard diskprosečna potrošnja je oko 30W, po uređaju
Optički uređajprosečna potrošnja je oko 15W, po uređaju.
PCI modemprosečna potrošnja je oko 3W
PCI zvučna karticaprosečna potrošnja je oko 5W.
PCI mrezna karticaprosečna potrošnja je oko 3W.
USB portprosečna potrošnja je oko 5W.
Tastaturaprosečna potrošnja je oko 1W.
Mišprosečna potrošnja je oko 1W.

Kako izabrati dobro napajanje? Prilikom kupovine napajanja ne treba se voditi logikom „što više, to bolje“ jer neka napajanja imaju mali stepen korisnog dejstva, pa recimo nekada 500W može da bude „manje“ od 400W, već treba obratiti pažnju na to koliko struje daje napajanje na određenim naponskim nivoima, a posebno obratiti pažnju na +12V jer tu već važi logika „što više, to bolje“. Naravno, tu postoje i neke dodatne opcije tipa: da li napajanje poseduje nekakvu vrstu zaštite od prenapona, zatim imunost na česte oscilacije mrežnog napona i slično.